Lopen, lopen, lopen !

Ervaar je ook wel eens kramp of een pijnlijk gevoel in de benen of kuiten tijdens het lopen ? Moet je vaak even stil staan bij een etalage om te kijken zodat dit gevoel weer wegtrekt ? Het kan zijn dat de bloedvaten in je benen vernauwd zijn en dat fysiotherapie hierbij kan helpen. Volgens de nieuwe richtlijnen wordt geadviseerd om eerst minimaal 6 maanden deze looptraining te volgen zodat een eventuele operatie niet nodig is, mede omdat op de langer termijn deze behandelmethode effectiever blijkt. 

In zowel nationale als internationale richtlijnen wordt geadviseerd zogenaamde etalagebenen (claudicatio intermittens), waarbij bloedvaten in de benen vernauwd zijn, standaard niet te opereren, maar eerst minimaal zes maanden gespecialiseerde (loop)fysiotherapie te geven. In Nederland wordt hier op grote schaal gehoor aan gegeven, de verwachting is dat in 2022 ruim 90% van dergelijke patiënten deze oefentherapie ondergaan ipv een dotterbehandeling of andere operatie. Naast dat dit enorm kostenbesparend is voor de zorg blijkt op de langere termijn deze aanpak minstens zo effectief, zo niet effectiever ten opzichte van een operatieve ingreep, met alle complicaties van dien.

Nieuw onderzoek laat zien dat, naast lopen, ook andere bewegingsvormen zoals fietsen een positief effect hebben op deze klachten. Hierdoor kan de behandeling nog beter worden afgestemd op de wensen van de patiënt. Tevens is er binnen de fysiotherapeutische behandeling veel aandacht voor het ontwikkelen van een gezondere leefstijl, waarbij bewegen uiteraard een groot onderdeel is om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

De gesuperviseerde looptherapie (GLT) wordt vergoed binnen de basisverzekering. De doorbloeding van de vaten dient hiervoor wel gemeten te zijn (enkel-arm index). Ook heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of vaatchirurg. Binnen onze praktijk is onze collega Cindy Naaktgeboren aangesloten bij het Chronisch Zorgnet (voorheen ClaudicatioNet) en begeleidt zij deze patientengroep.

Benieuwd wat we voor jou
kunnen betekenen?