Fysiotherapie bij osteoporose

In Nederland leven er zon 900.000 mensen met osteoporose. Osteoporose is een chronische aandoening waarbij niet alleen de botmassa afneemt maar ook de structuur van het bot verandert waardoor het zwakker wordt en sneller breekt(zie afbeelding). Naast medicatie en voedingsadviezen is (goed) bewegen een van de belangrijkste onderdelen van de behandeling van osteoporose. Door goed bewegen gaat het lichaam vanzelf werken aan het verbeteren van de botstructuur en botmassa.

Wat is dan goed bewegen?

Goed bewegen doe je door middel van beweging tegen de zwaartekracht in. Hierdoor ontstaat er axiale druk op de botten. Dit is voor de botten een signaal om zichzelf te gaan versterken. Voorbeelden hiervan zijn: wandelen (met name stevig doorwandelen >5m/u), hardlopen, traplopen, tennissen, dansen, touwtjespringen etc.

Daarnaast moet er ook aandacht besteed worden aan het trainen van de spierkracht. Naast het versterkende effect dat dit heeft op de botten zorgt voldoende spierkracht er ook voor dat je steviger staat en minder snel valt.

Voor de algemene gezondheid maar ook zeker bij osteoporose is het belangrijk om te voldoen aan de norm gezond bewegen. Dit houdt in dat je minimaal 5 dagen in de week 30 minuten matig intensief beweegt. Matig intensief wil zeggen dat de hartslag en ademhaling net iets hoger zijn dan normaal, bijvoorbeeld bij stevig doorwandelen of wat harder aanzetten op de fiets.

Het opbouwen van bot duurt nou eenmaal lang. Daarom is het van belang dat bovenstaande adviezen lang worden volgehouden. Pas na 1 jaar zullen hiervan de effecten optreden.
Binnen onze praktijk is Nils Kerklaan gespecialiseerd in de begeleiding en training bij Osteoporose. Voor meer informatie kun je altijd bellen met de praktijk op 076 - 597 50 40.